De vaste beugel – Tandartspraktijk Kiesokee – Zevenbergen

Welkom bij Tandartspraktijk Kiesokee

Tandarts Wasser is uw tandarts in Zevenbergen voor uitstekende mondzorg. Goede mondverzorging is belangrijk voor een stralende lach en voor uw algehele gezondheid.

De vaste beugel

Innovation® bracket

Is de vaste beugel geplaatst?  Download hier de Poetsinstructie vaste beugel

De vaste beugel bestaat uit twee onderdelen. Op de tanden en kiezen worden brackets (‘slotjes’ of ‘plaatjes’) geplakt. Om de eerste grote kiezen plaatsen we ringetjes omdat hier meer kracht op komt te staan. De brackets zijn het ‘handvat’ waarmee de tand of kies ‘vastgepakt’ kan worden. Door de brackets loopt een metalen draad, waarmee de tanden en kiezen bewogen worden.

De brackets die worden gebruikt zijn de meest moderne die momenteel beschikbaar zijn. De metalen draden worden bij deze brackets niet meer vastgehouden dmv elastiekjes, zoals bij de “oude” brackets wel het geval is, maar met een metalen klepje (zogenaamd “self-ligating”). Dit heeft twee voordelen.

Ten eerste blijken de tanden en kiezen hierdoor makkelijker en beter te verschuiven, waardoor minder controles nodig zijn. Ten tweede is het hygiënischer omdat geen plaque aan elastiekjes kan blijven kleven. Het risico op beschadiging van het glazuur is hierdoor sterk verminderd.

Bandjes om de grote kiezen

Omdat de eerste grote kiezen in de bovenkaak vaak tegen andere kiezen aangedrukt staan moet eerst wat ruimte worden gemaakt om de ringetjes te kunnen plaatsen. Dit gebeurt met kleine elastiekjes die tussen de kiezen worden gedrukt. Maximaal zijn dit dus 2 elastiekjes per kies (aan de voor- en achterzijde). Het plaatsen van deze elastiekjes duurt doorgaans 5 minuten. De elastiekjes veroorzaken meestal wat pijn aan de kiezen (dit komt omdat de kiezen iets gaan verschuiven).
De volgende afspraak is enkele dagen later. Dan worden de elastiekjes weer weggehaald (soms zijn ze er al uitgevallen) en kunnen de ringetjes eerst gepast worden. Tijdens het passen moeten de ringetjes met een bijtstokje goed op de plaats worden gebeten. Als ze goed passen worden ze weer van de kiezen gehaald en kunnen ze worden vastgezet. Dit gebeurt met een speciaal soort ‘lijm’. De kiezen worden dan eerst goed schoongemaakt met een polijstborsteltje (een soort elektrische tandenborstel). Daarna worden de ringetjes, met de lijm, weer op de kiezen geschoven. Omdat ze al gepast zijn gaat dit veel sneller. De lijm moet nu hard worden dus moet er een paar minuten gewacht worden. Daarna worden de overtollige lijmrestjes weggehaald.

Hoe worden de brackets geplaatst?

Eerst worden de tanden en kiezen goed schoongemaakt met een soort elektrische tandenborstel. Om de wangen en lippen van de tanden en kiezen weg te houden wordt een plastic apparaatje in de mond geplaatst. Er komt een krulzuiger bij om de mond goed droog te houden.
Om het oppervlak waar de brackets komen extra goed schoon te maken, doen we er een etsgel op (een zure zeep) Na 30 sec. wordt deze gel met water weer van de tanden en kiezen gespoeld. Daarna worden de tanden en kiezen drooggeblazen en worden wattenrollen tussen de wang en kiezen geplaatst.
Nu komt er een bonding op waardoor de lijm goed blijft plakken.
Daarna worden de brackets, een voor een met een kleine pincet en speciale lijm, op de tanden en kiezen geplaatst. Als de bracket op de goede plek zit, plaats de tandarts er een speciale lamp op waardoor de lijm sneller hard wordt.

Als de boven- en onderkaak helemaal klaar zijn, dan worden de wattenrollen en het plastic apparaat, dat de wang weghield, uit de mond gehaald en wordt de mond met water goed schoongespoeld.
Aansluitend wordt een metalen draad aangebracht en vastgezet.

Is de vaste beugel pijnlijk?

Het plaatsen van de vaste beugel is zeker niet pijnlijk. Wel is het zo dat de tanden en kiezen de eerste paar dagen na het plaatsen of nadat de beugel is bijgesteld een beetje pijnlijk kunnen zijn. Het kauwen van stevig voedsel kan dan vervelend of zelfs pijnlijk zijn. Meestal blijft dit maar een paar dagen.
De eerste dagen kunnen de brackets ruw aanvoelen tegen je wangen en lippen. Je kunt daarvoor zachte was meekrijgen, waarvan je een stukje op de brackets kan doen die te veel tegen de wangen of lippen drukken.
Soms gaat na een tijdje de draad in de brackets achter in de mond een beetje uitsteken. Dat kan pijnlijk zijn. Het wordt veroorzaakt door het bewegen van de tanden en kiezen. Kom dan gerust even langs, dan maken we de draad even wat korter.

Hoe poets je de tanden?

Met een vaste beugel gaat het poetsen natuurlijk wat moeilijker. Na het plaatsen van de beugel krijg je daarover uitleg. Denk vooral aan de randjes langs het tandvlees (de ruimte tussen de bracket en het tandvlees) en de hoekjes tussen de tanden. Neem wat meer tijd voor het tandenpoetsen! Zeker ’s avonds hoeft dit geen probleem te zijn. De tanden en kiezen zijn dan wel vijf minuten waard!
Kijk ook goed naar de randjes van het tandvlees langs de tanden (til de lip hiervoor op!). De randjes behoren roze te zijn, rode randjes duiden op ontstoken tandvlees. Goed poetsen is dan het enige wat helpt, ook al doet het wat pijn of bloedt het tandvlees.
Ook krijg je een fluorspoeling mee, waardoor je tanden en kiezen iets meer beschermd.

Wat mag je niet eten?

De brackets zitten natuurlijk niet muurvast op de tanden en kiezen. Vermijd daarom het eten van hard of taai voedsel (en snoep). Dus geen nootjes, lollies, dropjes e.d.
Ook het afbijten kun je beter niet doen. Eet dan bijvoorbeeld een appel in stukjes.

En verder…
Als er iets stuk gaat neem dan altijd eerst even telefonisch contact met ons op. Wij horen dan wat er stuk is en kunnen dan een afspraak geven om de beugel te repareren. Dus ook bellen als het eigenlijk de dag van de controle is, we hebben voor een reparatie namelijk meer tijd nodig!

Het is normaal dat tanden en kiezen na het aanbrengen van de vaste beugel, of wanneer de beugel is bijgesteld, een beetje losser gaan staan. Dit heeft te maken met de verschuiving van de tand door het bot. Na een paar dagen wordt dit weer minder.

Afspraken

  • Het is het raadzaam dat uw kind regelmatig op beugelcontrole komt.
  • Gemiddeld komt uw kind tussen de 4 en de 6 weken bij ons langs.
  • Het merendeel van onze orthodontie patiënten bestaat uit schoolgaande kinderen.
  • Daarom is het onvermijdelijk dat er behandelingen onder schooltijd zullen vallen.
  • Er kan natuurlijk wel overlegd worden om de afspraken te laten plaatsvinden tijdens een pauze of tijdens een gemakkelijk lesuurtje.

DE C-C BAR

Als de slotjesbeugel eruit mag, dan blijven de tanden en kiezen niet automatisch staan. Om dat wel zo te houden, plaatsen we een C-C bar (ook wel “spalk” genoemd)
De C-C bar is een metalen draadje dat achter de boven- en/of ondertanden wordt geplaatst. De C-C bar wordt aan de binnenzijde vastgeplakt met composiet (witte tandenlijm). Dit draadje zorgt ervoor dat de tanden mooi recht blijven staan, zonder dat hiervoor een aparte losse retentie beugel nodig is. De spanning die in de tanden zit wordt door de C-C bar opgevangen. Ee

INFORMATIE VOOR DE DRAGER VAN DE C-C bar

Wennen

Het duurt een paar dagen, voordat je tong eraan gewend is. Het geeft geen irritatie aan de tong.

Onderhoud

Zorg ervoor dat je goed achter de tanden poetst. De ruimten tussen je tanden kan je schoonhouden met een tandenstoker. Laat bij elke halfjaarlijkse controle bij de tandarts ook je C-C bar controleren en laat tegelijk ook eventueel tandsteen verwijderen. Probeer geen harde dingen met de voortanden af te bijten.

Hoe lang nog?

Het advies is de C-C bar zo lang mogelijk te laten zitten. Hoe langer hoe beter. Zolang er geen problemen zijn moet je de C-C bar laten zitten. Met name de groei van je kaken en de ontwikkeling van je verstandskiezen kunnen invloed hebben op de stand van de tanden en kiezen.

Verstandskiezen

Verstandskiezen kunnen, als deze nog in ontwikkeling zijn, de tanden en kiezen van stand laten veranderen. Daarom is het belangrijk dat je hetadvies van de tandarts opvolgt om ze eventueel te laten weghalen.

Loslaten van de C-C bar

Zoals alles in de mond aan slijtage onderhevig is, slijt ook de bevestiging van de C-C bar. De lijm kan op een gegeven moment loslaten, waardoor je voelt dat de C-C bar los zit. Neem dan direct contact met ons op en bespreek of je de C-C bar laat repareren (nieuw lijmlaagje) of laat weghalen. Loop dus niet lang door met een losse C-C bar.